De organisatieopstelling van Jan Tops

Op de DeLimes middag van afgelopen vrijdag stond de organisatieopstelling centraal, onder leiding van Jan Tops, die naar zijn zeggen de afgelopen 5 jaar alle workshops en trainingen die er op dit gebied bestaan, gevolgd heeft. Dit was een heel andere middag dan anders, typisch zo’n middag waar je nog lang over nadenkt.

Jan begint met kort en krachtig uit te leggen wat de organisatieopstelling doet: het brengt bewustzijn van wat er is door middel van anderen die dat in hun lijf voelen en  tijdens de oefeningen daarna herhaalt ie het doel: op een ander niveau verhelderen wat er speelt.

Vervolgens doen we een oefening in 2-tallen, daarna twee oefeningen in 4-tallen.

Ik werd gevraagd een opdrachtgever, mezelf en mijn vaardigheden in de vorm van andere aanwezigen ten opzichte van elkaar neer te zetten, zonder dat betrokkenen hun rol kennen. Vervolgens gaan betrokkenen vertellen wat er in hen naar boven komt e.d. en ik was werkelijk enthousiast over wat er dan gezegd wordt: informatie over mijn situatie die kennelijk in de opstelling zit en zowaar zomaar naar boven komt…..

Daarna bedenken we in 6-tallen een kernvraag over Rijnlands organiseren, waarbij we er daarna een daarvan met z’n allen bekijken, letterlijk bekijken. Het is niet zozeer met woorden en voor zover met woorden, doet Jan dat in ieder geval mooi rustig en langzaam. Het gaat om te verhelderen wat er speelt door (rustig) bewegen en om de verandering die dat teweeg brengt.

Het vraagstuk dat we aan het einde van de middag met z’n allen bekijken is uiteraard een Rijnlands vraagstuk, deze keer bekeken met wat mij betreft een echte Rijnlandse methode.

Erg fraai en complimenten aan Jan, zoals hij ons zo’n intuïtieve techniek heeft laten ervaren. Vooraf was er artikel dat ik ook achteraf natuurlijk nog eens bekeken heb.

Zo kan zo’n DeLimes middag dus ook. Wie volgt

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martin Swinkels schreef:

    Tjonge.
    De volgende stap zal dan wel Rijnlandse Feng Shui zijn.

  2. Ik vraag me af hoe het gegaan is, heeft het geholpen toen, en heb je er nu bijna 4 jaar later nog steeds wat aan?

    Groeten Adriana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *