Rijnlands model in NL

In mijn herinnering hoorde ik voor het eerst van het Rijnlandse in de colleges Arbeidverhoudingen en Sociaal Recht van Piet Steenkamp tijdens mijn studie Bedrijfskunde aan de Technische Universtiteit Eindhoven. Tijdens mijn KRAS vacantie in Andalusie deze week heb ik iets daarvan kunnen checken bij mede-reiziger Kees / C.J. Rijnvos,  emeritus hoogleraar algemene economie en oud Rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam en net als Piet Steenkamp ook CDA-er. Ze hebben 3 jaar samen voor het CDA in de Eerste Kamer gezeten. Kees bevestigde mijn vermoeden, zijn verhaal gaat als volgt:
– Begin is de enycliek Quadragesimo Anno van Pius XI uit 1931, waarin hij bijvoorbeeld o.a. de liberale orde veroordeelt. De Katholieken huldigen het principe van het subsidiariteitsbeginsel 
– De Protestants Christelijken gaan uit van de soevereinitiet in eigen kring
– Het socialisme gaat in die tijd in deze voor functionele decentralisatie
– Met zijn proefschrift ‘De gedachte der bedrijfsorganisatie in protestants christelijke kring’ heeft Piet Steenkamp zich onsterfelijk gemaakt, slaagde er daardoor nl. in de Prot. Christelijken mee te krijgen in zijn denken, heeft zelfs voor dat doel zijn proefschrift laten drukken bij de Protestants Christelijke uitgever Kok in Kampen. Een en ander heeft beslissend bijgedragen aan het tot stand brengen van zaken als de Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie (PBO) in NL (en veel later van het CDA o.l.v. van Piet Steenkamp)
– Er zou over deze periode en over wat er toen in dit verband door wie gedaan is, nog eens een proefschrift geschreven moeten worden
– Het absolute begin van het Rijnlandse in NL zijn de Waterschappen in de 16-de eeuw. Daarover is wel een goed proefschrift geschreven….

Terzijde: een andere mede-Andalusie-vacantie-reiziger was Guy Jeurissen, een van de mannen van de SP van voor het begin van de SP (KPN ml). Wat zo’n KRAS-vacantie allemaal niet oplevert, behalve gevoel voor het Moorse, de reconquista, Ferdinand en Isabella, 1492, Filips de Schone en Karel V, Granada (=granaatappel) met de Alhambra, tapa = schoteltje, Cordoba met prachtig: een grote Kathedraal in een Moskee, Sevilla (in concurrentie met Barcelona, na Madrid), 1929 en 1992, Zapatero en Flamenco, hamdrogerijen en sherry bodega’s, Semana Santa, etc.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *