Filosofie in Bedrijf

Degenen die willen lezen en leren over de voedingsbodem van en inspiratiebronnen voor het Rijnlandse moeten een abonnement nemen op Filosofie in Bedrijf. In het laatste nummer, nummer 1 van 2008 staan boeiende verhalen ! Het eerste grote artikel is van Naud van der Ven. Zie mijn korte posting van 29 januari. Het tweede is van Rob Zuijderhoudt, waarover mijn posting van dinsdagavond, 4 februari. Gisteravond heb ik genoten van een lang artikel over Max Sebald en Jean-Pierre Rondas, waarover hieronder meer.

Naud van der Ven (sommigen hebben hem mogelijk gehoord/gesproken op ons Grote Rijnland Congres) geeft helder aan welke problemen onze rationaliteit geeft (misleiding en uitsluiting) en waardoor dat komt (reificatie = zaken als losse dingen beschouwen, en representationalisme = ‘aan de haal gaan met’ de ‘voorstelling’ van de dingen). Intussen komen grote aantallen beroemde filosofen langs, tot en met vooral Levinas, waar Naud op gepromoveerd is. Uit de laatste haalt Naud een zeer interessant perspectief: De Ander laat je je ‘schamen’ over jouw rationaliteit, dwingt je te beseffen dat jouw rationaliteit niet ieders rationaliteit is. Ik herken dat zelf zeker, denk soms ook echt dat het echt op mijn manier moet…

Rob Zuijderhoudt introduceert het model van de complexe adaptieve systemen, de rol van feedback, zelfordening en hierarchie. Vervolgens past ie dat toe op de evolutie, komt ie op leren aanpassen en leren uitbuiten van omstandigheden, op onbewuste en communicatieve probleemoplossers. Tot slot schrijft hij boeiend over Bewustzijn en samenleven, over collectieve probleemoplossers en over problemen in het Westers bewustzijn. Goede, inspirerende introductie (vind ik in ieder geval) in de moeilijke stof van het complexiteits- en chaosdenken.

Het derde grote artikel is van Eric Lefebvre en Ingrid Molderez en gaat over de grote Duitse schrijver ‘Max’ Sebald en een schijnbaar grote Belgische radioprogramma-maker Jean-Pierre Rondas. Sebald’s literatuur speelt zich af binnen de context van WO II en de Holocaust. Omdat hij niet langer omkon met het verdringen van het oorlogsverleden door de Duitsers, verliet hij zijn land in 1970 en vestigde zich permanent in Engeland. Ter illustratie de ‘koppen’ van de delen van het verhaal: ‘Management en ‘grote’ literatuur, (Onder)zoeken en de metafoor van de snuffelende hond in het veld, Methodologie, Belgie en de Belgen, Netwerken over ruimte en tijd, Geval en gevalstudie, Besluitvorming en probleemoplossing, Kamp & werkplaats & bedrijf, battle as night at the opera & war as tourist excursion, Toeval en coincidentie, Universiteiten en bibliotheken, Foto als geval, Verleden & heden & toekomst & identiteit, Nawoord -‘Geheugen is lang niet altijd ‘verheugen’.

Een kern-idee in het 3-de artikel betreft het vermogen c.q. het onvermogen de werkelijkheid te nemen voor wat zij is namelijk, de werkelijkheid. Van toepassing op de posting over Minister Mevrouw Ter Horst en de Brief van de brigadier van politie aan haar …

Alsof het nog niet genoeg is: het 4-de grote artikel in deze FiB gaat zowaar over Hannah Arendt, ook niet de eerste de beste, dat wist ik al wel …

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *