Alleen aan jezelf denken loont niet in de evolutie

is de ondertitel van een artikel in de NRC van vandaag, met als hoofdtitel: Markt en moraal gaan hand in hand, van Coen Teulings, directeur van het Centraal Plan Bureau. Hij leunt erin zwaar op het ‘dilemma van de gevangene’, bekend vanuit de speltheorie vanuit de economie. Hij heeft het daarbij vrij uitvoerig over 2 manieren om er effectief mee om te gaan, een gebaseerd op vertrouwen (de Rijnlandse insteek, zou ik zeggen) en een gebaseerd op contracten (Anglo-Amerikaans, in onze 2-ling). Hij sluit af met: Moraal en recht (…) zijn het product van sociale interactie. De uitdaging is dat productieproces te begrijpen (…), en te beinvloeden, zou ik willen toevoegen …

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *