Ajax

Frappant om te zien eigenlijk, hoe nou juist mijn clubje slachtoffer is geworden van het Anglo-Amerikaanse shareholder-value denken en doen.

In 1995 winnaar van de Champions League, in 1996 nog in de finale van de Champions League, de climax van de Ajax-periode van Louis van Gaal, terecht door Jaap Peters (een beetje verdekt) in Slow Management # 1 neergezet als vakman pur sang.

In 1997 zijn ze naar de beurs gegaan. Aandelen heb ik nooit gekocht. Zo erg is het nooit met me geweest. Voor mij is de beurgang van toen nu een signaal dat kennelijk het Anglo-Amerikaans denken en doen in die periode bij Ajax binnengedrongen is. Vanaf toen zijn er andere mensen zich met het spelletje gaan bemoeien, is de druk om goed te presteren toegenomen, is de focus verschoven van het spel naar de knikkers, moesten en zouden er voortdurende top-resultaten komen.  

Huidig Ajax Voorzitter John Jaakke kondigde vorige week na de Ajax leden vergadering aan dat er een onderzoek gedaan gaat worden naar wat er de laatste 10 jaar bij Ajax gebeurd is. Ben benieuwd of mijn hypothese enige aandacht krijgt. Misschien zou Mathieu zo’n onderzoek ook eens moeten doen !

Mijn stelling is al enige tijd: begin 70-er jaren was Ajax Europese top, half 90-er jaren waren ze Europese top, einde van de periode 2010-2020 zijn ze weer Europese top. Je moet het een beetje op de lange termijn zien !

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Sjaak Evers schreef:

  Hej Pa,

  Leuk stukje. Mooie koppeling Anglo-Amerikaanse denken en Ajax. Ik denk dat je gelijk hebt. Zo is weer te zien dat het Anglo-Amerikaanse denken in de praktijk vaak niet goed uitpakt.

  Alleen je stelling dat Ajax in de periode 2010-2020 weer Europese top is gaat denk ik niet uitkomen. Ook al is Ajax zakelijker geworden. Het probleem blijft dat er in andere landen meer geld is. Dit zorgt ervoor dat spelers van Ajax eerder voor het grote geld kiezen en naar het buitenland verkassen (zie Sneijder en Babel). Deze jongens zijn niet te houden. Het levert wel geld op, maar de prestaties lopen daardoor wel terug, omdat er geen goede vervangers worden. Daardoor zal Ajax nooit meer zo heersen op de Europese velden als 10 jaar geleden onder leiding van Louis.

  Verder gaat alles goed hier. Druk bezig met het afronden van 2 werkstukken en aan het leren voor een tentamen van maandag.

  We spreken elkaar zaterdag als jij, moedertje en marij naar Rotterdam komen.

  X Bart

 2. Sjaak Evers schreef:

  Hoi Bart,

  Dank voor je mooie reactie, jongen.

  Ik geloof dat ontwikkeling bij te sturen is, dat mensen leren, dat er ook om de Europese top te halen verschillende manieren zijn. Te gek eigenlijk dat je alleen op een Anglo-Amerikaanse manier de Europese top zou kunnen halen.

  Succes met je werkstukken en met je leren.

  Tot zaterdag.

  xx

  Je Pa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *