DeLimes Nieuwsbrief 2

Lachen om Angelsaksen
Behalve dat er flink de trom werd geroerd over de Rijnlandse manier van organiseren, werd er op het Grote Rijnland Congres op 12 oktober in Vught ook flink gelachen. Gelachen over de soms potsierlijke nevenverschijnselen van het Angelsaksische business model. Over vinkvee en turfsmurfen, zoals NRC-Handelsblad de volgende dag kopte. Een bomvolle zaal met Rijnlanders bewees dat het Angelsaksische model niet langer de vanzelfsprekende manier van organiseren is. Meer over dit hernieuwd zelfvertrouwen op de sites van de organiserende partijen: vanwoodman en rijnland-weblog.

Slow Management over Rijnland
Ook op 12 oktober zag het tweede nummer van Slow Management het licht. Het thema is deze keer – hoe kan het ook anders – Rijnland. Jan Marijnissen, op het Grote Rijnland Congres aanwezig om over Slow Politics te debatteren, kreeg het eerste exemplaar aangeboden. Openingsartikel: De comeback van het Rijnlandse model. Abonneren is een daad stellen: klik hier.

Organisatieactivist
Organisatieactivist is niet alleen wat de mensen van DeLimes | organisatieontwikkeling op hun visitekaartje hebben staan, het is ook een website. De site is bedoeld als portal naar andere groepen die zich op internet beijveren voor een andere manier van organiseren. Er doet een keur aan columnisten aan mee. In reactie op het Grote Rijnland Congres droomt Harold Janssen in zijn laatste bijdrage van een Amerikaanse president die eindelijk zegt: Ich bin Rijnlander.

DeLimes groeit
Een ander teken van een aanzwellende onderstroom is de groei van DeLimes. Stichting DeLimes | nieuw rijnlands organiseren vormt een snel groeiend netwerk dat elke tweede vrijdag van de maand bijeen komt in Zwammerdam. Opgeven voor 9 november kan hier. Ook het aantal activisten bij DeLimes | organisatieontwikkeling breidt uit. Helma Ton verruilde het burgemeesterschap van Blaricum voor een nieuwe uitdaging bij DeLimes. Hester Heringa verkreeg haar tweede titel door af te studeren op de verschillen tussen de Angelsaksische en Rijnlandse manier van organiseren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze sloot meteen aan.

Regie aan de medewerker
Hester Heringa besteedde een flink deel van haar afstudeerscriptie aan Dichterbij, een fusieorganisatie die zich bekommert op mensen met een verstandelijke beperking. Regie aan de cliënt, luidt haar missie. En dus regie aan de medewerker. In weerwil daarvan begon de organisatie echter steeds meer kenmerken te vertonen van een intensieve menshouderij, zoals ze zelf zeggen. DeLimes begeleidt er een groep medewerkers die vast van plan is de organisatie puur Rijnlands te maken. Vorige week werd geconstateerd dat er geen weg terug meer is; het omslagpunt is bereikt. Wie daar meer over wil weten kan contact opnemen met de programmaregisseur namens DeLimes. Het kan echt.

KaosPilots geland in Rotterdam
Wat ook niet meer stuk kan is de komst van de Deense school voor social entrepreneurship KaosPilots naar Nederland. De take off van het eerste team KaosPilots in Nederland is een feit. In Rotterdam begon de groep, waarin negen verschillende nationaliteiten zijn vertegenwoordigd, eind september aan een driejarige internationale opleiding. DeLimes, warm voorstander en medetrekker van deze ontwikkeling, heeft zich bereid verklaard een student te adopteren (in de termen van KaosPilots heet dat een flight facilitator). Want uiteraard valt deze vernieuwing niet binnen het Nederlandse onderwijsbestel.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *