De nieuwe wereldwanorde

Dit is de titel van een boekje van de Franse Bulgaar Tzvetan Todorov (ook winnaar van de Nederlandse Spinozalens van 2004) , met als ondertitel: Overdenkingen van een Europeaan.

Het boekje bevat een kritische analyse van de redenen van de oorlog in Irak, van de Amerikaanse neo-‘fundamentalisten’, en van gevolgen vandien. Vervolgens een lofrede op het pluralisme en een pleidooi voor een ‘rustige’ krijgsmacht van Europa, ter verdediging van de Europese waarden: rationaliteit, rechtvaardigheid, democratie, individuele vrijheid, laicite (tegenover ideocratie) en verdraagzaamheid. Tot slot doet ie enige voorstellen om de instituties van Europa aan te passen.

Uitgeverij Atlas – Amsterdam/Antwerpen. ISBN 90 450 0479 8

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *