“The Trap, what happened to our dream of freedom?”

In een mooie reactie van [email protected] op mijn Samenvatting van de Europese Droom een aanrader die ik graag doorgeef: “The Trap, what happened to our dream of freedom?” Van de maker van The Power of Nightmares, uitgezonden in maart op de BBC, helaas niet na te bestellen maar wel op Google Video te zien (door de naam van de maker, Curtis, andersom in te typen). Hij gaat in op de zielloze filosofie die erachter het Anglo-Saksische model zit, die de mens ziet als een zielloos, wantrouwig, solistisch wezen. Dit beeld is voortgevloeid uit bepaalde wetenschappelijke stromingen die vanaf de jaren zestig opgang deden. “And both we and our leaders have come to believe that we really are those strange, selfseeking creatures.” Het was een revelatie voor mij, omdat ik me al onbehagelijk daarover voelde maar dat niet kon plaatsen. Geweldige docureeks, misschien wel het beste wat ik ooit heb gezien.

In het derde, laatste deel word ook een alternatief voor het hyperkapitalisme gegeven, maar zeer subtiel, zeer genuanceerd, en het behelst nogal veel. Curtis laat dat vrij open. Het gaat daarin over Positieve Vrijheid versus Negatieve Vrijheid (deze laatste is van het hyperkapitalisme en -individualisme: de vrijheid om gevrijwaard te worden van overheidsinmenging). “The architects of our present world has set us a terrible trap. In seeking to protect us from the Other Kind of Freedom (Positive Vrijheid), they led us into a world without meaning.”

Ik hoop dat Tegenlicht deze reeks gaat uitzenden, zou het ze eigenlijk moeten vragen op hun forum, ga ik nog doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *