Samenvatting van de Europese Droom

HIER is ie dan, mijn samenvatting (36 pagina’s) van het prachtige boek van Jeremy Rifkin (413 pagina’s). De samenvatting is naar vorm en inhoud toch iets van mij persoonlijk. Hopelijk is het toch voor sommigen een aansporing om er ook eens echt doorheen te gaan. Nogmaals, ik vond het een zeldzaam boek.

Het boek is een introductie in het ontstaan van het Europese/Rijnlandse, die ver terug gaat in de tijd. Het omvat (in een boeiend verband) van alles over: de Benedictijnen, de gilden, de Verlichting, de Protestantse ethiek, om maar eens enkele dingen te noemen.

Er zit ook een boeiend perspectief in op de tegenwoordige en toekomstige tijd en de overtuiging dat de Europese Droom daar beter bij past dan de Amerikaanse.

Er zit ook een fraaie visie in op de Europese Droom, die volgens Rifkin omvat: inclusiviteit, diversiteit, kwaliteit, duurzaamheid, ontspanning, mensenrechten, rechten van de natuur en vrede.

De laatste 2 zinnen van het boek: “Wij Amerikanen plachten te zeggen dat de Amerikaanse droom het waard is om voor te sterven. De Europese droom is het waard om voor te leven”.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Ellen schreef:

  Wauw, ik ben onder de indruk. Hartelijk dank voor al dat werk dat u er in gestoken heeft. Zeer intrigerend, en het boek van Rifkin trekt me zeker aan. Ik lees het nu nog maar “al bladerend,” maar zal het gaan lezen als ik meer tijd heb.

  Ik heb ook een aanrader voor u: “The Trap, What happened to our dream of freedom?” Van de maker van The Power of Nightmares, uitgezonden in maart op de BBC, helaas niet na te bestellen maar wel op Google Video te zien (door de naam van de maker, Curtis, andersom in te typen). Hij gaat in op de zielloze filosofie die erachter het Anglo-Saksische model zit, die de mens ziet als een zielloos, wantrouwig, solistisch wezen. Dit beeld is voortgevloeid uit bepaalde wetenschappelijke stromingen die vanaf de jaren zestig opgang deden. “And both we and our leaders have come to believe that we really are those strange, selfseeking creatures.” Het was een revelatie voor mij, omdat ik me al onbehagelijk daarover voelde maar dat niet kon plaatsen. Geweldige docureeks, misschien wel het beste wat ik ooit heb gezien.

  In het derde, laatste deel word ook een alternatief voor het hyperkapitalisme gegeven, maar zeer subtiel, zeer genuanceerd, en het behelst nogal veel. Curtis laat dat vrij open. Het gaat daarin over Positieve Vrijheid versus Negatieve Vrijheid (deze laatste is van het hyperkapitalisme en -individualisme: de vrijheid om gevrijwaard te worden van overheidsinmenging). “The architects of our present world has set us a terrible trap. In seeking to protect us from the Other Kind of Freedom (Positive Vrijheid), they led us into a world without meaning.”

  Ik hoop dat Tegenlicht deze reeks gaat uitzenden, zou het ze eigenlijk moeten vragen op hun forum, ga ik nog doen.

 2. Sjaak Evers schreef:

  Beste Ellen,

  Dank voor je mooie reactie en voor je aanrader. Ik ben zo vrij geweest die laatste te publiceren op de website.

  Sjaak Evers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *