Angelsaksen versus Rijnlanders

De Management Topics CD onder deze titel van Jaap Jan Brouwer is helder en boeiend, er zijn echter ook wel wat kanttekingen bij te maken:

1) Boeiend om Vakmanschap echt centraal te zien staan in de hele redenering. Het Duitse leger is goed bestudeerd, zo te zien. De kern van zaken zoals Sociotechniek en Situationeel Leidingggeven komt m.i. echter maar gedeeltelijk uit de verf. Bij het eerste mis ik het belang van de structuur van een organisatie; productie-structuur en besturingsstructuur zijn kernbegrippen, in ieder geval in de Moderne Sociotechniek, van Ulbo (!) de Sitter. Ik vraag me ook sterk af of de Sociotechniek een Angelsaksische oorsprong heeft, zo heb ik het niet geleerd van De Sitter. Bij Situationeel leidinggeven mis ik ook het aspect ‘relatie’; we hebben er toch 4 vormen van leidinggeven, in de 2 x 2 matrix van taak en relatie.

2) Boeiend vind ik ook de koppeling aan de ontwikkelingsfasen van organisaties. Angelsaksische bedrijven blijven nogal eens steken in de bureaucratiseringsfase, Rijnlandse komen bijna altijd in de integratie-fase, is de (positieve, hoopgevende) stelling van Jaap Jan Brouwer. Boeiender vind ik echter nog de koppeling met Spiral Dynamics, zoals tot stand gebracht door Marcel van Marrewijk, met (ongeveer !) de stelling dat Rijnlands opgevolgd wordt door Angelsaksisch, wat dan weer opgevolgd wordt door Scandinavisch, waarbij m.i. mogelijk het eerste ook ‘Oud Rijnlands’ en het laatste ‘Nieuw Rijnlands’ genoemd zou kunnen worden…..

3) Het laatste hoofdstuk ‘Rijnlandse toekomst’ stelt me enigzins teleur. Ik heb de indruk dat er daar Angelsaksische eisen gesteld worden aan het Rijnlandse. Vraag is om ‘stroomlijning in concepten’, een concept dat ‘direct kan worden ingezet en aantoonbare resultaten oplevert’. M.i. gaat van dit soort oproepen de verkeerde suggestie uit.

Sjaak Evers

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *