Ex-ceo Hoogovens wil wet tegen ‘sprinkhanen’

Overnames die ertoe leiden dat bedrijven worden overladen met schulden, moeten aan banden worden gelegd. Desnoods met wettelijke regels die een maximum stellen aan de schuld die een bedrijf mag maken.

Dat stelt Olivier van Royen, voormalig voorzitter van de raad van bestuur van Hoogovens en oud-president-commissaris van Nedlloyd. Van Royen signaleert dat agressieve private equity-fondsen bedrijven opkopen om die ‘financieel leeg te plukken, mede door alles wat met de lange termijn te maken heeft te beknotten’. De risico’s worden neergelegd bij de bedrijven zelf en hun werknemers. Deze methode is vaker vergeleken met het kaalvreetgedrag van sprinkhanen.

Het artikel van Olivier van Royen: Toom speculatieve overnames in

Komende woensdag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de risico’s van private equity en hedge funds.

Van Royen legt de verantwoordelijkheid voor excessen voor een belangrijk deel bij de bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen. Deze verlenen volgens hem te gemakkelijk hun medewerking, in ruil voor hoge bonussen.

‘Corus presteert al drie jaar slechter met zijn ebitda-marge dan zijn concurrenten. Dat heeft geleid tot de overgave van Corus aan Tata Steel. Nu krijgt het bedrijf de financieringslast van die overname om zijn nek gehangen, met alle risico’s van dien. Eigenlijk had de ceo en later de chairman moeten aftreden.’

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *