Aandeelhouders tegen het hele soepie

Onder deze titel schrijft Frank Kalshoven weer een interessante column in de Volkskrant van vandaag. Opvallend is dat ie het shareholders-kapitalisme en het stakeholders-kapitalisme vooral financieel doordenkt, als een vertegenwoordiger van het shareholders-kapitalisme? Met een variant op wat Jaap Peters zo mooi steeds zei, gister middag, we moeten reeel zei, zie vorig bericht op deze site, staat er in de column Fundamentele economische krachten gelden nu eenmaal voor iedereen.

Volgens aanhangers van het stakeholders-kapitalisme dient een bedrijf de belangen van alle belanghebbenden, is een tevreden klant het gezamenlijke belang van aandeelhouder en werknemer, een goed product het gezamenlijk belang van klant, aandeelhouder, werknemers en leveranciers, etc., etc..

Het gaat behalve om efficientie ook om de effectiviteit van het bedrijf in de ogen van de verschillende belanghebbenden, of het bedrijf doelen bereikt in de ogen van die verschillende belanghebbenden, dat het doel van een bedrijf is om waarde te creeren voor alle belanghebbenden, met alle gevolgen vandien, zoals beschreven in het artikel, dat min of meer dient als gezamenlijke referentie voor geinteresseerden rondom deze site.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. admin schreef:

    Als het zo zou werken in de praktijk… Maar kan me niet voorstellen dat het zo uitkomt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *