Waar zijn de echte professionals gebleven

Collega’s

Mocht je het nog niet gezien hebben…

All the best,
Mathieu Weggeman

Subject:
Frank Lekanne Deprez en Henk Smeijsters 2006: Waar zijn de echte professionals gebleven?
Date:
Fri, 08 Dec 2006 01:13:18 +0100
From:
frank Lekanne Deprez <[email protected]>
To: 

Henk Smeijsters en Frank Lekanne Deprez,  Waar zijn de echte professionals gebleven? , Presentatie Kennis in Bedrijf, Hogeschool Zuyd, Heerlen, 30 november 2006: http://www.zerospaceadvies.nl/watwijdoen/presentaties/

Professionals in het nauw? De professional heeft het moeilijk. Nederland wordt geteisterd door formaticide. In een uitdagende presentatie op Kennis in Bedrijf bij Hogeschool Zuyd (30 november 2006) betogen de lectoren Frank Lekanne Deprez en Henk Smeijsters dat professionals steeds meer aan de leiband van de bureaucratie in organisaties lopen. Is de verhouding tussen managers en professionals te vergelijken met een kat en een hond in één ruimte. Is de professional dan de gebeten hond? Door het toenemende aantal regels en procedures worden beide partijen gedwongen het de ene helft van het jaar  plannen te schrijven en de andere helft zich met de resultaten uit die plannen bezig te houden. Bijvoorbeeld in de zorg is het een kunst en een uitdaging om even naast iemand te zitten zonder iets te doen.

Deze ontwikkelingen gaan ten koste van beroepseer en bezieling. We houden elkaar op papier bezig en ‘weten’ steeds beter hoe het moet, maar laten na om te handelen. De valkuil voor een kennisorganisatie is alles volgens formats te willen doen. Zonder een ingevuld format kan er geen gesprek plaatsvinden.

Vakkennis doe je als professional op terwijl je één enkele zaak zo goed mogelijk tracht te doen.  Aan de andere kant is het belangrijk dat je laat zien veel verschillende dingen tegelijkertijd te kunnen. Je verdiept je nergens écht in, je bent trots op je wendbaarheid.  Deze "oppervlakkige" kennis zorgt voor optimale flexibiliteit. Kortom, maakt teveel diepgang een professional nu kwetsbaar? Wat is nu de positie van de professional in zo’n werk – , leer- en presteerklimaat?  De “30% -70% regel” biedt uiteindelijk voor zowel managers als professionals uitkomst. Eindelijk een regel die er toe doet…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *