Met gevoel voor realiteit

Het gaat om een boek van Wim van Dinten, begonnen als ICT-man bij de Rabobank en er geeindigd als Strategie-man. Boek valt in de categorie bijzondere boeken, in allerlei opzichten, de hoeveelheid en de breedte van de onderwerpen, de dikte van het boek (765 pagina’s), de grote aantallen voorbeelden, etc. etc.. Ik heb het nog lang niet helemaal gelezen, een essentie is al wel heel duidelijk: met alle onze modellen en systeembouwerij verliezen we voortdurend meer en meer allerlei belangrijke aspecten van de werkelijkheid uit het oog, met alle gevolgen vandien voor de effectiviteit van de modellen en de systemen. Een uitdaging is voortdurend zoveel mogelijk aspecten van de realiteit te zien en daar in op te gaan en vandaaruit te ontwikkelen. Van Dinten spreekt over de Angelsaksische systeembenadering, zet daar Luhmans systeembenadering tegenover. Verder stelt Van Dinten o.a. bijv. (pag. 89): "De Rijnlandse NV-vormen die alle belanghebbenden – klanten, werknemers, omgeving, maatschappij, management, aandeelhouders – in samenhang zien en honoreren, hebben in de periode na de Tweede Wereldoorlog aan invloed verloren. Dat is opmerkelijk als feiten spreken: over de periode 1970-1996 blijkt het gemiddelde rendement 6,2 % te zijn voor aandeelhouders van de Rijnlandse, in NL genoteerde NV; 3,8 % voor de Amerikaans genoteerde NV; 3,4 % voor de NV uit Groot-Brittannie." Enzovoorts. Verderop in het boek komt het Rijnlandse nog op meerdere manieren aan de orde. Voor de verdere beeldvorming de hoofdstukken: I Over iconen van onze tijd II Over ontwikkeling in organiseren III Over pragmatisme, sensibiliteit en stavolutie IV Over gestapelde stavoluties V Over betekenis en orientatie VI Over rationaliseren en overtuigen VII Over construeren en macht VIII Over normeren en sociale samenhang IX Over stavolutie en gevoel voor realiteit. Best wel complex dus ook. Wat helpt is dat op de Site van het Bureau van Van Dinten (www.stichting-sezen.nl, zie Links op deze Rijnland site) allerlei samenvattingen en besprekingen van het boek staan, overigens ook een lijst van voorbeelden, met de uitnodiging om die lijst aan te vullen. Een boek waar je jaren mee vooruit kunt!! Veel plezier en succes ermee. Sjaak Evers

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *