4 Futures for Europe

In een artikel over Toekomstonderzoek kwam ik een verwijzing tegen naar een studie van het Centraal Plan Bureau van 2003. Het gaat om 4 scenario’s voor de toekomst van Europa, op basis van 2 vragen: – Hoe ontwikkelt zich Europa als geheel: (1) Internationale samenwerking binnen Europa slaagt, (2) Nationale soevereiniteit domineert; – Hoe ontwikkelen zich de Nationale staten: (a) de Nationale overheden nemen duidelijke verantwoordelijkheid, (b) Druk op de Publieke sectior neemt toe, ten gunste van de Private initiatieven. Er ontstaan zo 4 scenario’s: – 1+a: Sterk Europa, – 1+b: Globaliserende Economie, – 2+b: Transatlantische Markt – 2+a: Regionale Samenlevingen. Aardig is dat we sinds 2003 al weer verdere ontwikkeling van Europa gezien hebben, richting Transatlantische Markt, zou ik zeggen. Voor wie de CPB-studie wil bekijken: de 3 logische delen en een begeleidend Persoverzicht:
CPB_Oct_2003_4_Futures_1_de_Unie;
CPB_Oct_2003_4_Futures_2_de_Lidstaten;
CPB_Oct_2003_4_Futures_3_de_4_scenarios;
CPB_Oct_2003_4_Futures_Persbericht.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *